Çanakkale Boğazı’ndan geçişi Atina’yı alarma geçirdi… “Bölgede eşi benzeri yok!”
Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk 214 tipi Havadan Bağımsız sevk sistemli denizaltısı “Piri Reis”in Doğu Akdeniz’deki ilk görevi Atina’nın radarına takıldı.
Yunanistan merkezli Kathimerini medyası, Piri Reis’in Marmara Denizi’ndeki deniz denemeleri ve Doğu Akdeniz’deki ilk görevinin ardından Atina’nın alarma geçtiğini belirterek, Piri Reis denizaltı aracını bir infografikle manşetine taşıdı.
GENEL KURUM ALARMDA!
Yunan basınında yer alan haberde, Haziran ayı başında Piri Reis’in Çanakkale Boğazı’ndan geçişi sırasında Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nda alarma geçildiği belirtildi. Bununla ilgili haberde;
“Haziran başında Genelkurmay Başkanlığı’nda küçük bir alarm verildi. Türk donanmasının ‘Piri Reis’ adlı (yani çok az yer kaplayan, su altındayken tespit edilmesini son derece zorlaştıran) ilk anaerobik tahrikli denizaltısı. misyon) Çanakkale Boğazı’ndan çıkıyordu.”Açıklamalarında Piri Reis’in işini sessizce yapabilen, takibi zor bir denizaltı aracı olduğu belirtildi.
“BÖLGEDE EŞSİZ BİR GEMİ”
Piri Reis’in Ege’deki yolculuğunun Genelkurmay ve Deniz Kuvvetleri personelinin reflekslerini harekete geçirdiğini belirten haber sitesinde, böyle bir geminin şimdiye kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde bulunmadığı ancak filoya entegre ederek Yunanistan, Papanikolis tipi denizaltıya karşı açık bir avantaja sahip.yazdı
Ayrıca Piri Reis ve TCG Alemdar’a atıfta bulunan haber sitesi, denizaltının bölgedeki konumunu belirtirken; Bölgede benzeri olmayan bir gemi olan “Piri Reis” boyunca Türk Donanması’na ait “Alemdar”, deniz altında bir denizaltı kazasında personel kurtarma göreviyle yakından yol aldı.açıklamalarda bulundu.
Yunan basınında, Piri Reis’in, denizaltının Doğu Akdeniz’deki seyri sırasında ne kadar hazır olduğunu öğrenmek için Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin hava ve su araçlarıyla görüntülendiği belirtildi.
Yunan hükümeti, Türkiye’nin 2027 yılına kadar denizaltı araç sayısını artırma ihtimalinden endişeli!
Haberin sonunda Piri Reis denizaltı araç programından bahsedilirken, Türkiye’nin 2027 yılına kadar denizaltı araç sayısını artırma ihtimalinin bulunduğu belirtilirken, bu olasılıklar Yunanistan’da tartışmalara neden oldu. Haberlerde yer alan bu ifadeler;
“Türkiye’nin Piri Reis sınıfı denizaltı programı çok yavaş ilerledi (sözleşme 2008’de imzalandı ve ilk denizaltı 2021’de denize indirildi), ancak 2027’ye kadar toplam 6 214 denizaltı konuşlandırma olasılığı aslında Yunanistan’da tartışmalara neden oldu.
Son yıllarda, Donanma için bu türden iki denizaltı daha inşa etme olasılığı konusunda oldukça fazla tartışma oldu, çünkü her halükarda Yunanistan bunun bedelini hiçbir zaman uygulanmayan ikinci bir sözleşme ile ödedi.‘ sözleriyle aktarıldı.